<![CDATA[Höpöhännän<br />​tollerit - Blogi]]>Sat, 09 Feb 2019 13:09:36 +0200Weebly<![CDATA[Vuosi lähenee loppuaan]]>Tue, 27 Nov 2018 10:55:45 GMThttp://hopohannan.fi/blogi/vuosi-lahenee-loppuaanEi tämä päivitystahti päätä huimaa :D

Loppuvuosi muuttuikin sitten harrastustäyteiseksi pennuntuoksun sijaan. Päästiin Sumun kanssa Villähteen Agility-Urheilijoiden rally-tokon valkkuryhmään. Valmentajana toimii Krista Karhu Koirakoutsista. Treenataan Kristan opissa kerran kuukaudessa ja lisäksi on muutama Mari Mäkelän mentaalivalmennus kerta. Ensimmäinen Kristan treeni oli sunnuntaina ja saatiin ihan hyviä vinkkejä meidän ongelmaliikkeisiin.

Itseä alkaa jo vähän kutkuttelemaan paluu tokon pariin. Jätettiin toko aikalailla tauolle alkuvuodesta ja päätin keskittyä hetken rallyyn. Tauko on tehnyt kyllä hyvää, vaikka paljon samoja asioita sitä rallya ja tokoa treenatessa tehdään. Katsotaan nyt ensin se RTVA, kun eka tulos on jo saatu :D

Zofi-mummonkin palasi eläkkeeltä kisakoiraksi, kun ilmoitin sen oman seuran rallykisoihin. Mummeli oli ihan liekeissä <3 Omat haasteet oli siinä, että Zofi ei enää kuule mitään. Zofilla on onneksi niin herkeämätön kontakti, että eipä se juuri menoa haittaa. Liikkeet on kyllä hieman sinne päin, mutta huihai. Zofi sai 92 pistettä ja sydämiä arvostelupaperin täyteen :D
Vaikka meillä ei pennuntuoksua nyt syksyllä ollutkaan, niin Höpöhännille on pentuja tullut muualle.
Zora (H. American Sunshine) sai 9 pentua Redsox's kenneliin.
Ja pojille... Pablolle (H. American Wonder) 5 pentua Rocmin kenneliin. Oivalle (H. Hulvattoman Huoleton) 8 pentua Sancandy's kenneliin.

​Ja saatiinhan sitä ensimmäinen Höpöhäntä agilityvalio, kun Minni (H. Hulvattoman Hupsu) ja Sirkku viilettivät kotikisoissa nollavoittoon ja samalla pikku-maxien piirinmestareiksi.

Pääsinpä toimittamaan pitkästä aikaa valiolahjuksia :D


Hienoja tuloksia on tullut muutenkin kasvateille. Niistä löytyy juttua Höpöhännän fb-sivulta.

American pentueesta Elvis (H. American Hero) kävi keväällä MH-kuvauksessa. Nyt on American pentueesta 6/9 MH-kuvattu ja olen tosi tyytyväinen ja kiitollinen. MH-kuvauksesta saan äärettömän tärkeää tietoa kasvattieni luonteesta :) Täältä löytyy kaikkien kasvattieni MH-video ja tuloskokooma. Omat piirteet löytyy kyllä jokaisesta pentueesta :)

Itse kävin kouluttautumassa MH-toimihenkilöksi ja nyt olen pätevä toimimaan kuvauksissa työntekijänä :)
]]>
<![CDATA[Peruuntuneet pentusuunnitelmat ja Specialen]]>Mon, 20 Aug 2018 05:39:52 GMThttp://hopohannan.fi/blogi/peruuntuneet-pentusuunnitelmat-ja-specialenSumun pentusuunnitelmat jouduin perumaan tältä erää, kun Sumu sai ärhäkän vatsapöpön juuri astutuksen aikoihin. Nestehukka veti Sumulta vedon pois ja jouduttiin käymään kaksi kertaa nesteytyksessä. Nyt Sumun olo on jo normalisoitunut. Harmillinen ajoitus, mutta näillä mennään.

Seuraavista juoksuista sitten uusi yritys. Niitä odotellaan sitten ensi keväänä ja toivottavasti saadaan kesäpentuja :)

Elokuun alussa suunnattiin Ruotsiin Tollar Specialeniin. Sumun kanssa osallistuttiin vain näyttelyyn, kun ajattelin keskittyä tollauskokeiden katseluun. Valitettavasti kokeissa oli käynyt melkoinen kato, oliko sitten kuumuus ja sinilevänpelko aiheuttanut peruutuksia. Kovin montaa suoritusta en sitten nähnytkään.

Myy (H. Hulvattoman Hehkuva) starttasi AVO-luokassa. Koe alkoikin tosi hienosti, mutta valitettavasti Myylta loppui usko ison hanhen kohdalla.

Sunnuntaina oli näyttelyn vuoro. Näyttelyyn oli ilmoitettu melkein 300 koiraa. Ruotsin Tollerierkkari on edelleen epävirallinen, mutta taitaa olla koiramäärältään suurin. Tuomarit on toki virallisia, mutta näyttely toimii hieman eritavalla.  Sumun olin ilmoittanut valioluokkaan. Sumu sai laatuarvostelussa HP:n (eli kunniapalkinnon), mutta kehäsihteeri ei ollut sitä itselleen merkinnyt. Sen takia hän oli ajamassa meitä pois kehästä, kun oli kilpailuluokan vuoro. Onneksi HP merkintä oli arvostelussa, minkä hän antoi minulle. Itse en tätä kyllä heti huomannut, vaan hämmentyneenä poistuin kehästä. Onneksi muut meidän tiimistä oli tarkkana ja ängettiin takaisin kehään :D
Sumu siis lopulta voitti koko näyttelyn, huimaa!! Kovasti Sumu sai kehuja varsinkin upeista liikkeistä <3 

Tuomari: Ann Carlström, Ruotsi
"Puhutteleva kokonaisuus. Hienot mittasuhteet. Feminiininen pää, joka voisi olla leveämpi kallo-osastaan. Hieno ilme. Hyvin asettuneet korvat. Erinomainen kaula ja ylälinja. Hyvän rungon vahvuus. Sopivasti kulmautunut. Liikkuu hyvin takaa. Erinomaiset sivuliikkeet. Voisi olla parempi turkki. Hyvä asenne."
Parhaan nartun valitsi Börje Johansson. ROP/VSP:n Johansson ja Siv Sandö.
Picture
(c) Tuula Taskinen
Picture
Picture
Sumu kävi elokuun alussa petotestissä. Oli hauska nähdä mitä Sumu tuumaa pedosta. Aika totisesti Sumu sitä lähti karkottamaan :D Ei tartte pelätä, että jättäisi mut metsässä pulaan. Toivottavasti ei tarvitse koskaan livenä törmätä.
]]>
<![CDATA[Kesä]]>Thu, 12 Jul 2018 08:18:16 GMThttp://hopohannan.fi/blogi/kesaKesällä jaksaa taas harrastaa ja Sumun kanssa ollaankin menty häntä suorana :D 

Toukokuussa Sumu starttasi ensimmäisen kerran agilityssä ja käytiin kahdet kisat. Kepit ei ottanut sujuakseen ja parhaat tulokset oli 5 vp. Muuten Sumu (ja ehkä minäkin) on kehittynyt huimasti talven aikana, vaikka ei nyt kovin totisesti treenatakaan.

Rally-tokossa saatiin voi-luokka pakettiin ja siirryttiin heti mes-luokkaan. Ei meinaa enää minun hermo pitää vaikeammassa luokassa ja on mennyt vähän säheltämiseksi. Ensimmäisestä startista saatiin hyväksytty tulos 73/100p. Toisesta olisi tullut myös hyväksytty tulos 72p., mutta mutta... Olin sitten lähtenyt liian aikaisin käytösruudusta ja sen vuoksi hyl. No, uutta putkeen...

Nome rintamallakin ollaan aktivoitu ja Tollerileirillä treenattiin nome-ryhmässä. Tavoitteena Sumun kanssa oli hyvä rauhallinen mielentila ja siinä tavoitteessa pysyttiin ihan kivasti. Heinäkuun alussa päästiin Reima Ronkaisen treeneihin P-H Nuuskujen kiitoskoulutuksessa. Tehtiin pääasiassa linjaa pellolla ja lisättiin niihin häiriötä. Pellolla oli polven korkuinen heinikko, mikä asetti hieman haasteita. Sumulla on todella hyvin nenä auki ja tehtävät sujui muutenkin mallikkaasti ja hyvässä mielentilassa.
Itekeseen ollaan treenattu aika paljon vesilinjaa. Nome-kokeeseen ei taideta kuitenkaan tänä kesänä uskaltautua...

Kohta onkin vuorossa taas odotettu Tollar Specialen, Ruotsissa. Sumu on ilmoitettu siellä vain näyttelyyn, joten voi itse keskittyä katselemaan tollauskokeilta.
]]>
<![CDATA[Norjan reissussa helmikuussa]]>Sun, 01 Apr 2018 17:20:57 GMThttp://hopohannan.fi/blogi/norjan-reissussa-helmikuussaOlin haaveillut Norjan reissusta Sumun kanssa jo viime vuonna ja silloin olinkin sen Tromssoon ilmoittanut. Reissu jäi kuitenkin silloin tekemättä. Olin Saran kanssa aiemmin ollut Norjassa Bo:ssa, joten uusi reissu sinne kiinnosti. Hyvin pienellä suostuttelulla mukaan saatiin Virpi ja Koda :)

Bo:ssa oli ensimmäinen NORD näyttely ja sinne olikin ilmoittautunut 29 tolleria, joista narttuja oli 20. Valioluokassa narttuja oli kolme. Hieman kyllä jännitti, sen verran kauniita tollereita oli kehään ilmoitettu :) Sumu oli kuitenkin PN1 ja SERTin myötä Sumusta tuli Norjan MVA ja Pohjoismainen MVA. Kun reissukaveri Koda sai myös sen mitä tultiin hakemaan, niin reissuhan oli hieno! Koda ja Sumu nappasi myös tollereiden ihka ensimmäiset NORD SERT:it :D 

Huippu reissu ja mahtavat maisemat! 
Picture
(c) Virpi Laaksonen
Picture
(c) Virpi Laaksonen
Picture
(c) Virpi Laaksonen
Picture
(c) Virpi Laaksonen
]]>
<![CDATA[Muistoissa Sira ♥]]>Sun, 18 Mar 2018 06:32:29 GMThttp://hopohannan.fi/blogi/muistoissa-sira

​Nyt on kolme viikkoa siitä, kun jouduimme tekemään raskaan päätöksen ja luopumaan Sirasta. 

Siran ansiosta tollerit kolahti täysillä ja parempaa ystävää ja harrastuskaveria en olisi voinut toivoa. 

15 vuoden mahtava matka kuljettiin yhdessä ja paljon hienoja muistoja jäi tästä matkasta!  Ikävä on suuri ♥ 
]]>
<![CDATA[Vuosi loppuu]]>Mon, 18 Dec 2017 12:05:07 GMThttp://hopohannan.fi/blogi/vuosi-loppuuEi ole tullut tännekään kirjoiteltu Saran poismenon jälkeen. Tämä on ollut raskas vuosi, niin koira, kuin työrintamalla.  Vuodesta jää kyllä hyvin ristiriitaiset fiilikset. 

Alkuvuotta tahditti Saran sairaus ja kesäkuussa joutui tekemään sen raskaan päätöksen :( Heti Saran poismenon jälkeen Siralla todettiin munuaisten vajaatoiminta. Ihme kyllä, Sira on porskuttanut hyvin erikoisruokavalion ja suun kautta annettavan lisänesteytyksen turvin jo puoli vuotta. Kyllähän sitä tietää, ettei sitä aikaa ole enää paljon jäljellä, kun kohta on 15 vuotta mittarissa.

Zofi on voinut hyvin, mutta kuulo alkaa olla mennyttä. Reippaat askeleet yhdistettynä olemattomaan kuuloon ei ole hyvä yhdistelmä.

Sumun kanssa ollaankin sitten touhuttu kaikenlaista. Näyttelyrintamalla on kerätty muutama valiotitteli ja mun suureksi yllätykseksi myös kaksi voittajatitteliä :) Mun näyttelypuudeli :D Harrastusrintamalla vuosi on kulunut lähinnä tokon, rally-tokon ja agilityn ympärillä. Tämä vuosi on ollut noutotreeneissä pohjanoteeraus, ei vaan ole huvittanut :( Ollaan toki vähän treenattu ja riistaa näytetty, että ei hommat unohdu ihan kokonaan. Toivottavasti uusi vuosi toisi nostetta taas tähänkin lajiin!
Sumu aloitti juoksut viikko sitten ja nyt pentusuunnitelmat siirtyvät suosiolla seuraaviin juoksuihin. Tämä loppuvuosi oli töiden kannalta niin mahdoton, että ei vaan ole mahdollisuutta mihinkään lähteä. Asiaa ei auttanut myöskään, että 1v 4kk väli olikin nyt 9 kk :D Jos seuraava väli olisi myös 9 kk, niin syyskuussa olisi sitten seuraavat juoksut :)

Picture
Sumu PMV-17 ja V-17 (c) Suvi Lehto
]]>
<![CDATA[Muistoissa Sara ♥]]>Mon, 19 Jun 2017 10:10:25 GMThttp://hopohannan.fi/blogi/muistoissa-sara-lt3Torstaina oli se päivä, minkä tuloa olen pelännyt melkein kaksi vuotta :( Lymfooma vei voiton mun pienestä taistelijasta. Elämä ei Saralle kovin hyviä kortteja jakanut, mutta elämäniloa ja elämäntahtoa Saralta ei puuttunut 
Sara oli pirteä loppuun asti, mutta lymfoomamuutokset suussa ei jättänyt muita vaihtoehtoja. Kuva on viimeiseltä uintireissulta ennen eläinlääkäriin menoa. Uimista ja noutamista sydämen kyllyydestä!

Once in the lifetime koira   Ikävä on suuri!
]]>
<![CDATA[Näytelmiä]]>Wed, 07 Jun 2017 08:30:06 GMThttp://hopohannan.fi/blogi/naytelmiaNälkä kasvaa syödessä ja olin Sumun ilmoittanut näyttelyihin Ruotsiin ja Norjaan. Ruotsissa olimme viime viikonloppuna, mutta Norja jää välistä. Sumun karva irtoili tuppoina jo Ruotsissa ja nyt siitä on harjattu viimeisetkin :D Ruotsissa oli kolme KV-näyttelyä ja niistä viimeisestä napsahti se, mitä mentiin hakemaan eli Sumu on nyt myös Ruotsin näyttelyvalio. Suomesta oli muutama muukin samoissa skaboissa ja Suomeen saatiin toinenkin valio :) 
Pirre ja Anna ovat ahkeroineet kevään mejässä ja saivat 2 x AVO1 ja ovat ehtineet käydä jo voittajaluokaakin kokeilemassa. 

Kasvateista Minni (H. Hulvattoman Hupsu) ja Sirkku saivat agilityn SM-nollat kasaan ja heidät nähdään SM-kisoissa ensi viikonloppuna. Huisia!

Peppi (H. Hulvattoman Hassu) on käynyt pari kertaa mejä-kokeessa, molemmista VOI2. Toisella jäljellä oli peura juossut jäljen yli oppaan läheltä ja ne oli Pepistä vastustamattomat tuoksut :) Zora (H. American Sunshine) kävi myös mejä-kokeessa, mutta kokematonta koiraa oli peuran hajut vienyt mennessään. Zora kävi myös kokeilemassa taippareissa. Vesityö oli mennyt hienosti, mutta hakuruudun riistat ei tällä kertaa kiinnostanut.

Into (H. Kevät-Into) kävi pitkästä aikaa toko-kokeessa ja tuloksena EVL2/239p. Ykkönenkään ei ollut kaukana :)

Kevät-pentue saavutti 17.5. veteraani-iän <3 Helmi on ehtinyt jo käydä korkkaamassa vetskukehät se viimeinen sertin kiilto silmissä :D Vielä ei ole tärpännyt, mutta peukut on pystyssä!
Pablo (H. American Wonder) kävi myös metsästämässä sitä viimeistä sertiä helatorstaina, mutta vara-serti tällä kertaa. Pablolla on kuitenkin aika vakuuttava suora, neljä näyttelyä ja 2 x serti ja 2 x vara-serti :D

]]>
<![CDATA[Sumu SmartDog testissä]]>Fri, 19 May 2017 07:41:16 GMThttp://hopohannan.fi/blogi/sumu-smartdog-testissaSumu osallistui SmartDog testiin 19.4.2017 (https://smartdog.fi/). Olin jo jonkin aikaa katsellut mielenkiinnolla testiä ja kun eteen tuli heidän 1-vuotis synttäritarjous, en voinut sitä enää ohittaa :)

Perustietoa testistä on kirjoitettu hyvin oheisessa blogissa:
http://kilarikira.blogspot.fi/2017/03/kilari-kira-smartdog-testauksessa-osa-1.html?m=0 
Tässä on pieni lainaus samaisesta blogista.

"SmartDOG-testit ovat siis koirien kognitio- ja käyttäytymistutkimuksiin perustuvia testejä, joilla pyritään kartoittamaan koiran persoonallisuuspiirteitä, oppimistapoja ja muistia. SmartDOG-testit ovat uniikkeja verrattuna muihin Suomessa käytössä oleviin koiran luonnetta kartoittaviin testeihin, sillä kaikissa muissa testeissä (luonnetesti, MH-kuvaus, jalostustarkastukset ym.) kartoitetaan hyvin pitkälti koiran luonnetta pelkästään arkuus-rohkeus -akselilla. Koiran arkuus tai rohkeus on toki oleellista, mutta koiran luonne on paljon muutakin! Lisäksi tiedetään, että testissä, jossa arkaa tai pelokasta koiraa pelotetaan ja uhataan, koiran pelko vaikuttaa kaikkien muidenkin testiosioiden tuloksiin. Koiran pelko siis korreloi muidenkin testiosioiden tulosten kanssa eikä tällöin välttämättä saada luotettavia tuloksia kaikista testiosioista.

SmartDOG-testit täydentävätkin jo olemassa olevia testipatteristoja keskittymällä koiran kognition testaamiseen, ominaisuuksiin joista ei muilla luonnetesteillä saada tietoa. Kognitiolla tarkoitetaan sitä, miten koiran mieli toimii: miten koira ratkaisee ongelmia, millaisia persoonallisuuspiirteitä koiralla on, millä tavalla koira oppii. SmartDOG-testit erottaa luonnetestistä ja MH-kuvauksesta myös itse testaustapa. SmartDOG-testauksessa koiraa ei uhata eikä peloteta, vaan kaikki testit ovat erilaisia ruoanetsintätehtäviä tai -pelejä (tarvittaessa testit voidaan tehdä myös lelun avulla). Tämä on hyvin lempeä tapa kartoittaa koiran luonnetta, eikä herkemmänkään koiran omistajan tarvitse pelätä testissä traumatisoitumista. Olenkin itse miettinyt että kuinka paljon eri rotujen luonnetesti- tai MH-kuvaustulokset ovat vinoutuneet sen vuoksi, että arkojen tai pelokkaiden koirien omistajat eivät halua viedä koiraansa näihin testeihin."Sitten Sumun testiin... Kursiivilla kirjoitetut tekstit on otettu suoraan SmartDog raportista.

Kokonaisarvio

Sumu on erittäin avoin ja ystävällinen koira, joka tutustuu vauhdikkaasti uuteen tilaan. Sumu on erittäin motivoitunut  työskentelijä,  jolla  on  hyvä  keskittymiskyky,  ja  joka suhtautuu suurella vakavuudella ja työinnolla jokaiseen tehtävään. Sumun työskentelyä voi kuvata hyvin yhdellä sanalla: intensiivinen. Se todella tekee täysillä kaiken ja pyrkii kaikin  voimin päämäärään,  kuitenkaan kiihtymättä  missään liikaa,  mikä on harvinaista nykyään. Sumulla on kova halua oppia asia,  ja se helposti oppiikin ensimmäisen tavan tehdä  homma  –  tämä  näkyy  esim.  sylinterissä  alun hassuna rutiinina  ottaa nami sylinteristä. Muuten Sumulla on hyvä itsehillintä ja se lukee hyvin eleitä, kunhan vaan pääsee juonesta kiinni. V-aita tehtävää Sumu ei ratkaissut 3min kuluessa, mutta se pyrki intensiivisesti päämäärään pyytämällä apua ja ilmaisemalla nameja. Koira on pääasiassa itsenäinen, mutta osaa vaihdella strategiaa tarpeen mukaan joustavasti. Looginen päättely oli  vaikea.  Sumulla  on  hyvä  muisti  ja  se  oppii  hienosti  sosiaalisen oppimisen tehtävässä käyttämään mallista namikonetta.  

Itsehillintä

Itsehillintä on ominaisuus, joka on arkipäivässä hyödyllinen monella tavalla. Optimaalinen suoritus ongelmanratkaisussa tehdään usein kohtuullisen matalassa vireessä, kun taas liian kiihtynyt, tai passiivinen mielentila heikentää suoritusta. Itsehillintä on tärkeä ominaisuus luonnossa elävälle eläimelle ja se on myös osittain periytyvä ominaisuus. Hyvä itsehillintä on tärkeä myös koiran arkipäivässä sekä koulutuksessa. Koiran kyky hillitä ensimmäinen  tunnereaktio ja käyttäytymismalli, helpottaa koiran hallintaa arkipäivän tilanteissa. Koira, joka kykenee kontrolloimaan omia impulssejaan,  kykenee  todennäköisesti  paremmin  esim.  pitkäjänteiseen  yhteistyöhön,  kuin  koira, jonka on vaikea kontrolloida  omia mielihalujaan. ​Esimerkiksi  laumassa  metsästäminen  vaatii susilta tarkkaa koordinoitua yhteistyötä, jossa yksilön on  pidäteltävä  suurtakin  halua  rynnätä liikkeelle, jotta metsästys onnistuisi. Toisaalta olemme tarkoituksella jalostaneet rotuja, joissa haluamme koiran reagoivan nopeasti esim. saaliseläimen liikkeeseen tai uhkaan. Tällaisia ovat monet metsästyskoirat ja työkoirarodut, ja usein koira, jolla on jonkin verran impulsiivisuutta saattaa olla hyväkin harrastuskoira – toisaalta arki koiran kanssa saattaa olla haastavaa. Hyvin impulsiivinen koira saattaa olla hyvä harrastus ja kilpakoira lyhyehköihin suorituksiin, mutta pitkissä työtehtävissä, jotka vaativat keskittymistä ja rauhoittumista, tälläiset koirat eivät välttämättä ole parhaita yksilöitä. 

Impulsiivisuutta  mitattiin  testissä  sylinteritestillä  sekä  V-aita  testillä.  Sylinteritestissä koira opetettiin ensin syömään makupala päistä, ja sen jälkeen tilanne muuttui siten, että koira saikin nähdä palkkion. Hyvän itsehillinnän omaava koira pysyttelee pääasiassa juuri oppimassaan tavassa saada palkkio, kun taas koira, jonka on vaikea vastustaa impulsseja, innostuu helposti nähdessään palkkion ja pyrkii siihen käsiksi suorinta tietä lasin läpi.


Sumulla on kohtuullisen hyvä itsehillintä ja impulssikontrolli. Sylinteri testissä koira toimii suurelta osin siten kuin se juuri oppi edellisessä osiossa, (nami otetaan avoimesta päästä) eikä palkkio näköärsykkeenä häiritse koiraa ensimmäisen yrityksen jälkeen.
​Aikaisemmissa tutkimuksissa koirilla sylinteritestin onnistumisprosentti on ollut keskimäärin 79% ja susilla 77% - Sumulla tämä oli 70%. 

Eleet

​Eleiden lukukyky  – osiossa testattiin miten hyvin koira löytää palkkion ihmisen  eleiden vihjeen avulla. Koirien on yleisesti havaittu olemaan erinomaisia ihmisen eleiden lukijoita, jopa parempia kuin simpanssi, mutta tämä ominaisuus vaihtelee paljon koirien välillä. Ihmisen kommunikaation ymmärtämiseen ei aikaisempien tutkimusten  mukaan  vaikuta paljoakaan  oppiminen  tai intensiivinen koulutus, vaan se on kohtuullisen pysyvä ominaisuus, mutta tästä tarvitaan lisää tutkimuksia. Iälläkään ei ole havaittu olevan suurta vaikutusta eleiden lukukykyyn, ja jo kuusi viikkoisten pentujen on havaittu löytävän hyvin ruoan  ihmisen  vihjeen  avulla.  Eri  rodut todennäköisesti  eroavat  toisistaan  siinä miten hyviä ne ovat lukemaan ihmisen eleitä, ihmisen kanssa työhön jalostettujen rotujen on havaittu olevan keskimääräistä parempia lukemaan ihmisen eleitä. Tästä tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimusta, koska rotujen välisiä eroja ei ole tutkittu kunnolla.

Sumu ymmärsi ihmisen eleitä keskimäärin hyvin saaden 76,8% oikein. Vaikein osio koiralle oli selkeästi alku, jonka jälkeen se pääsi juonesta kiinni ja luki erinomaisesti eleitä.

Ongelmanratkaisu - V-aita

V-aita tehtävässä koiran oli ratkaistava spatiaalinen eli tilaan liittyvä ongelma, V aidan sisälle laitettiin ruokaa ja koiran on tajuttava, että menemällä poispäin palkkiosta, se on mahdollista  saavuttaa  se. Tehtävä  mittaa  paitsi  ongelmanratkaisun  nopeutta, myös ongelmanratkaisutapaa ja itsehillintää. Näkyvä ruoka lähellä on houkutteleva, ja vaatii itsehillintää edetä ruoasta poispäin. Testi mittaa samalla myös ongelman ratkaisutapaa - koira voi myös  tässä  tehtävässä  keskittyä pyytämään apua ohjaajalta, sen sijaan että ratkaisisi sen itse. Aikaisempien tutkimusten mukaan  koirat  ratkaisevat tehtävän keskimäärin n. 20—40 sekunnissa. Ongelmanratkaisukykyyn vaikuttaa aina myös aikaisempi kokemus ja oppiminen.

Sumu ei ratkaissut V-aita tehtävää 3 minuutin määräajassa. Koira pyytää pääosin ihmisen apua tehtävän ratkaisuun, ja avun pyyntö on hyvin intensiivistä. Toisaalta  koira  jähmettyy  paikoilleen tuijottamaan  ruokaa,  mikä  saattaisi  olla impulsiivisuuden merkki (vaikea jättää ruokaa taakseen), mutta todennäköisemmin se on aikaisemmin koiralle opetettu ilmaisutapa.

V-aita jäi Sumulta ratkaisematta ja selvästi sieltä tuli nose workin ilmaisua.

Ongelmanratkaisu - mahdoton tehtävä

Mahdottomassa  tehtävässä  testataan  koiran  ongelmanratkaisu  strategiaa  –  itsenäinen vaiko ohjaajalta apua pyytävä. Tehtävä on aluksi helppo, mutta muuttuu mahdottomaksi ratkaista. Koiran tapaa ratkaista ongelma tarkkaillaan kahden minuutin ajan. Molemmat tavat  ratkaista  ongelma ovat  hyviä, ja  riippuukin  lähinnä  koiran  käyttötarkoituksesta, kumpi  tapa  on  parempi. Itsenäiseen työskentelyyn  tulevan  koiran  olisi  hyvä  pyrkiä sinnikkäästi  ongelman  ratkaisuun. Apua  pyytävä strategia on erinomainen silloin kun koiralta vaaditaan suurta  ohjattavuutta  ja sitä että se ongelmatilanteen kohdatessaan turvautuu ohjaajaan mieluummin kuin toimii itsenäisesti. Kotikoiralle apua pyytävä strategia on ehkä paras arkielämän hallittavuuden kannalta, mutta harrastuskoiralla tai työkoiralla olisi hyvä olla edes jonkin verran itsenäistä tehtävän ratkaisua. Koulutuksella pystytään vaikuttamaan jonkin verran ongelmanratkaisu -strategiaan, esim.  koiralla pystytään vahvistamaan ohjaajan apuun luottavaa strategiaa.

Sumu  pyrkii  ratkaisemaan  mahdottoman  tehtävän  enimmäkseen  itsenäisesti  (70%). Koiralla on kuitenkin molemmat ongelmanratkaisustrategiat käytössä, sillä se pyytää myös ohjaajalta apua ratkaisuun (30%). Koira vaihtelee strategioita koko ajan, yrittäen erittäin aktiivisesti päästä päämäärään.

Muisti ja looginen päättely

Tämä tehtävä osio sisältää testin vaikeimman tehtävän.  Loogisen päättelyn tehtävässä koiran on pääteltävä tyhjän astian perusteella palkkion sijainti (negaation kautta). Tämä on erittäin haastava koiralle, ja suuri osa koirista kiinnostuu tyhjästä astiasta sen vuoksi  että siihen kosketaan viimeiseksi. Koiran omaa päättelykykyä vaikeuttaa koiran herkkyys ohjaajan eleille ja kommunikoinnille – eli tässä tehtävässä testaajan viimeksi koskettama astia. Vain noin 30% koirista ymmärtää tehtävän.
Sumu ei ymmärtänyt loogisen päättelyn tehtävää. Tehtävä on haastava, ja vain pieni osa testatuista koirista ratkaisee sen. Sumu valitsi toistuvasti saman puolen kipoista, ja sai siten puolet oikein. Tämä on strategia, jonka iso osa koirista valitsee.   

Toiset koirat luottavat ihmisen vihjeisiin ja eleisiin suunnattomasti, ja muisti vs osoitus -tehtävä  mittaa tätä  (tietokannassa  nimellä:  vihje  vai  oma  päättely).  Testaaja  vihjaa koiralle namin ”väärän” sijainnin. Koiraa ei hämätty tässä tehtävässä ”väärillä” testaajan vihjeillä,  vaan  se  päätteli  itse näkemänsä  perusteella  missä  palkkio  on,  eikä  antanut osoitusten häiritä. Suurin osa koirista ei seuraa  testaajan väärää vihjettä, vaan menee sinne minne namin näki menevän. 

Muistin kesto -tehtävässä koiran täytyy muistaa tarkalleen kohteen sijainti lähellä toisiaan sijaitsevasta kolmesta  astiasta  minuuttien  odottelun  jälkeen.  Muisti-  tehtävässä  pisin aikaviive  oli  2min  30s  – käytännössä  koiran  muisti  on  paljon pidempi  kuin  tämä,  ja  se saattaa muistaa useita kuukausia, jopa vuosia tiettyjä asioita ja paikkoja  – näin pitkiä viiveitä  on  vain  hankala  testata testiolosuhteissa,  ja  siksi  vaikeus  tehtävässä  luotiin kolmella samankaltaisella muistipaikalla. Tehtävä on vaikea, koska samanlaisia astioita on kolme ja ne ovat lähellä toisiaan. Koiran näköyhteys peitettiin  – tämä siksi että mikäli koira  pitää  katsekontaktin  astiaan  kokoajan,  tehtävä  ei mittaakaan  muistia,  joka tarkoittaa asian palauttamista uudelleen mieleen. Testissä oikein muistaminen vaatii, että koira käsittelee spatiaalista tietoa (oikean purkin sijainti), painaa sen mieleensä, sekä noutaa tiedon tietyn aika viiveen jälkeen.


Sumu muisti oikein kolme ( 1min, 2min ja 2min 30s) aikaa neljästä  (1min, 1min30s, 2min ja 2min 30s) mikä on erittäin hyvä suoritus. Testi vaatii paitsi hyvää muistia myös kykyä keskittyä ja kykyä odottaa. Muisti on yksi oppimisen tärkeimpiä edellytyksiä. Keskimäärin koirat muistavat tässä tehtävässä 2 aikaa oikein.

Sumu ei tosiaan ymmärtänyt loogisen päättelyn tehtävää ja valitsi aina kipon mitä on koskettu viimesimmäksi :D  Muistitehtävässä Sumu ei muistanut 1min30s ajalla, mutta hätäilin itse Sumun vapautuksessa ja katseli testiohjaajaa. Muilla vapautuksilla odotin, että katsoi purkkeja.

Sosiaalinen oppiminen

Koirat pystyvät  oppimaan  toisiltaan  ja  myös  ihmiseltä.  Tällaista  toisen käyttäytymisen seuraamista ja sen matkimista kutsutaan nimellä sosiaalinen oppiminen, ja vaikka se on eläimillä yleinen oppimistapa, käytetään sitä harvoin hyväksi esim. koiran koulutuksessa. Esim ”Do as I do” koulutustapa pohjautuu ihmisen käyttäytymisen matkimiseen. Tässä testissä koiran spontaania mallista matkimista testattiin laitteella, jossa testaaja näytti ensin viisi kertaa tavan miten ruoka saadaan laitteesta ulos, ja sen jälkeen koira sai 3 min aikaa  puuhastella  laitteen  kanssa.  

Sumu painaa  oikeaa  nappulaa ensimmäisen kerran 38 sekunnissa, mikä on nopea suoritus. Koira manipuloi myös ensimmäisenä oikeaa nappia ja osoittaa selkeästi kykyä oppia mallista. Nopeus kertoo paljon myös koiran luonteesta: koiralla on halua selvittää miten namit saadaan sekä rohkeutta manipuloida laitetta. Koira 5 myös oppii laitteen toiminnan nopeasti alle 2  minuutissa.

Kaikista testatuista koirista 63% painaa nappulaa, mutta näistä painaneista vain 43%:lla se on selkeästi mallista oppimista, loput painavat kokeiltuaan kaikkea mahdollista ja usein vahingossa.​ 

Aktiivisuus

Koiran aktiivisuus mitattiin testissä FitBark aktiivisuusmittarilla, joka antaa minuuttikohtaisen aktiivisuuden keskiarvon. Koiran aktiivisuus mitattiin keskiarvona koko testissä oloajan. Testattujen koirien välillä on paljon eroa siinä, miten aktiivisia ne ovat testissä. Aktiivisuus käyttäytymisominaisuutena on yleensä hyvin voimakkaasti periytyvä ominaisuus, mutta se voi vaihdella paljon tilannekohtaisesti. Esim. vilkaskin koira saattaa olla hyvin rauhallinen uudessa tilanteessa, mikäli se kokee tilanteen pelottavana tai mikäli se rauhoittuu keskittymään tehtäviin. 

Koirasi aktiivisuus oli testissä 35 mikä on keskimääräisen koiran aktiivisuustaso testissä (ihan ylärajalla). 
]]>
<![CDATA[Kesää odotellessa]]>Tue, 02 May 2017 06:43:47 GMThttp://hopohannan.fi/blogi/kesaa-odotellessaJuoksutauko on Sumun osalta lusittu ja päästiin aloittamaan uusissa treeniryhmissä. Tauon jälkeen aloitettiin taas agility ja juuri sopivasti tulikin sääntömuutoksia :) Eli jos joskus kisakentille päästään, niin pikku-maxeissa mennään. Päästiin myös toko-ryhmään ja siellä otetaan häriötreenejä koko rahan edestä :D Treeni-intoa nyt hieman varjostaa hallilla "riehuva" kennelyskä ja sen vuoksi mummot on pysynyt sieltä kaukana. Sumu treenaa siellä varotoimenpiteitä noudattaen. 

Eilen käytiin Lahden ryhmiksessä ja olin sinne Sumunkin ilmoittanut, kun nurkilla oli. Sumu oli ROP hienolla arvostelulla :) 
"Kaunis tasapainoinen narttu, jolla hyvä päänmalli. Hyvä ylälinja & rintakehä. Tasapainoiset kulmaukset & riittävä luusto. Liikkuu erittäin hyvin. Erinomainen karva ja kaunis väri. Iloinen luonne"


Esitin myös Pablon ja se sai toisen SERTin. Yksi vielä... 
"Hyvät mittasuhteet omaava uros, jolla muuten hyvä pää, mutta turhan korkea otsa. Hyvä kaula ja ylälinja. Tasapainoinen hyvä rakenne & luusto. Hyvä rintakehä. Hyvä väri, karva ok. Liikkeessä saisi olla enemmän voimaa ja ulottuvuutta. Miellyttävä käytös."

Amerikkalaisista myös Nana oli ensimmäisessä näyttelyssään. Minun piti se esittää, mutta Nanalle tuli sen verran ikävä isäntää, että pistin Kimin puskista kehään :) Nanalle H ihan ok arvostelulla.
Picture
ROP Höpöhännän American Beauty VSP Kitimat Big Leaf Maple
Pablo kävi huhtikuun lopussa silmätarkissa ja virallisessa sydänkuuntelussa. Kaikki oli ok :) Myös malDan silmät peilattiin terveeksi, joten pentusuunnitelmat voi sen puolesta edetä.

Marianna ja Myy kävivät starttaamassa tokon AVO-luokassa. Tulokseksi hienosti AVO1/273p. ja luokkavoitto! Upeat pisteet, vaikka ruutu meni nollille.

Agilitykentillä on käynyt Kaiku ja Pablo hyvillä tuloksilla. Kaiku ja Laura saivat ensimmäiset nollaradat kolmosluokassa. Outi  ja Pablo saivat toisen LUVAn kakkosissa.

Pirre kävi ensimäisessä virallisessa näyttelyssä 15.4. Hankasalmella. Pirre esiintyi oikein hienosti ja oli PN4. Tuomarina Hannele Jokisilta. "Erinomainen vankka narttumainen kokonaisuus. Voimakas pää, tyypilliset kulmaukset. Hyvä luusto, ikään sopiva runko, tänään lyhyessä karvassa. Hieno häntä, liikkuu hyvin."
]]>